Putopisi

logo

Natasa Stankovic

Natasa Stankovic

petak, 07 oktobar 2016 09:35

Komad zemlje u Sredozemnom moru

Komad zemlje u Sredozemnom moru, smesten izmedju kritskog i libijskog mora koji predstavlja biser Grcke po mnogo cemu je ostrvo Krit. Rodno mesto Zevsa, kolevka najstarije civilizacije na svetu - Minojske civilizacje…

Na Kritu smo proveli 10 prelepih dana prosle godine u period od 27.08.-06.09.2015. Nakon sati i po vremena prijatne voznje avionom sa aerodrome Nikola Tesla stizemo u prestonicu Krita, Iraklion. Transfer od aerodroma do naseg hotela u mestu Hersonisos traje jos nekih 40-tak min iiii … avantura moze da pocne.

Hotel Agrabella je pristojan manji hotel, sa solidnom raznovrsnom hranom (dorucak i vecera), bazenom i odlicnom lokacijom. Na dva minuta od hotela vec smo u glavnoj ulici. Ulica prepuna radnji suvenira, garderobe, krzna, rent a car agencija… Paralelno sa ovom ulicom uz samu obalu je glavno setaliste, nacackano kaficima, pivnicama, tavernama, klubovima … Ono sto ovo mesto nudi je svakako dobar provod, za sta smo i mi , naravno bili raspolozeni. U moru klubova, Palm Beach je na nas ostavio najveci utisak kada je nocni zivot u pitanju i toplo ga preporucujem, kao i Karavi Café bar za dnevnu varijantu uzivanja. Takodje, preporucujem sela u neposrednoj blizini Hersonisosa, Piskopiano, Koutouloufari i stari Hersonisos, do kojih mozete doci pesaka i to nikako nemojte propustiti. Izuzetno sarmantna i simpaticna mestasca.

Ono sto nas je na prvi pogled razocaralo su plaze. Izuzetno uske sljunkovite plaze, dva, tri reda lezaljki i vec si u vodi. Prethodno dobro informisani o plazama u okolini, odlucili smo da ostatak odmora bude maximalno aktivan, tako da smo iz dana u dan menjali mesta za dnevni odmor, a vece provodili u Hersonisosu.

Stalis, 10 km istocno od Heronisosa, malo porodicno mesto sa dobro organizovanom pescanom plazom sa lezaljkama , suncobranima… Na plaži ima više taverni i kafića, koji često imaju specijalne kombinacije iznajmljivanja ležaljki i suncobrana sa cenom hrane ili pića.

Malia, 14 km istocno, skoro povezana sa Stalisom. Pored bogatog noćnog života, ono sto je krasi je dugi niz peščanih plaža sa čistim i plitkim morem . Na plaži nema prirodnog zaklona od sunca, ali se svuda iznajmljuju ležaljke i suncobrani.
01

Agios Nikolaus, 40 km istocno, predivan gradić, nekadašnje ribarsko naselje u jugoistočnom delu ostrva. Uredjen, cist, sa plazom Almiros i najsitnijim mogucim peskom, koji daje utisak kao da hodate po plišu.

Kokkini Hani, 15 km zapadno od Hersonisosa. Arina beach (Beach club Freddoccino) , prostrana, ogromna pescana plaza sa finim zutim peskom, lezaljkama. Toga dana je bilo vetra, pa samim tim i vecih talasa, ali dosta je plitko, pa ’borba’ sa talasima moze biti prilicno zabavna i bezopasna.