Letovanje

logo

Sivota - Grčki Karibi

Napisala
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Pre dve godine dečko i ja letovali smo u Pargi. Pošto nas je Jonsko more oduševilo, odlučili smo da i prošle godine naše letovanje provedemo na nekoj od lokacija uz ovu divnu obalu.

Naše oduševljenje Jonskim morem preneli smo i na naše kumove koji su prošle godine odlučili da provedu letovanje sa nama. Nakon dugog razmišljanja i dogovaranja odlučili smo se da idemo u Sivotu. Na sajtu agencije Big Star proverili smo ponudu Sivote zajedno sa našim kumovima. Odlučili smo se za smeštaj u vili Nirides i rezervisali smo četvorokrevetni apartman.

Sivota je mali grad nedaleko od Parge, na severo-zapadnoj obali Jonskog mora u oblasti Epir. Zbog svoje prirode Sivota je veoma privljačna za mirniji tip odmora. Pod mirnijim tipom pre svega mislim da nema veliki broj diskoteka i kafića i zbog toga nije interesanto mladima koji su želji noćnog provoda.

Prema Sivoti smo se uputili oko ponoći iz pravca Niša. Put ka Jonskoj obali je protekao bez većih zadržavanja. Imali smo sreće na granicama, tako da smo pravili usputne pauze. U Sivotu smo stigli u jutarnjim časovima. Prešli smo oko 730km i troškove prevoza zajedno sa nezaobilaznim putarinama smo podelili. Nisam mogla da ne primetim kako je autoput Egnatia Odos savršeno odrađen, pa su i mesta poput Sivote, koja su nekada bila turistički nerazvijena sa izgradnjom ovog autoputa doživela procvat.

Vila Nirides se nalazi na blagom uzvišenju sa kojeg se pruža neverovatan pogled na more. U sklopu vile nalazi se parking i bazen. Apartmani su veoma čisti i prostrani, promena posteljine i peškira je bila na pola smene. Naš apartman je imao pogled na more u kojem smo uživali svakog jutra uz jutarnju kafu. Zbog pravila vile koja se odnose na check in u 14h, imali smo slobodnog vremena da upoznamo mesto. Prilikom istraživanja saznali smo da je Sivota poznata po velikom broju plaža, tako da smo napravili detaljan plan kako nam nešto ne bi promaklo.

Prvi dan smo obišli plažu Bela Vraka. Ova plaža je najpoznatija u Sivoti, nalazise na ostrvu Mourtemeno. Plaža nema svoj parking, tako da smo se parkirali pored puta i nastavili dalje pešaka. Fascinanta, divlja sa sitnim kamenčićima i dugačkim plićakom što je pogodno za porodice sa decom. Nama nije odgovarala za kupanje, ali su zato neke od najlepših fotografija sa ovog odmora nastale baš na ovoj plaži. Bez obzira na sve, ovde smo proveli ceo dan, uživajući u suncu i društvu. Posebna napomena: ponesite vodu i hranu.

Sledećeg dana krenuli smo putem Parge i usput posetili dve neverovatne plaže Mega Amos i Mikri Amos. Obe plaže su prostrane, voda je kristalno čista, što nam je bilo posebno važno plaže su imale parking. Suncobrane i ležaljke smo dobili uz piće. Najbolje smo se proveli na plaži Mega Amos, koja ima plavu zastavicu. Odlično je organizovana i poseduje veliki broj dodatnih usluga. Posebno su nam se dopali sportovi na vodi, kao i dnevne žurke koje se ovde organizuju. Iz tog razloga smo se vratili dva puta kako bi smo sve isprobali. Nije nam smetalo što je voda bila po malo hladna jer je sunce bilo baš jako i prijalo nam je osveženje.

Plaža koja nas je očarala je Sarankiniko, prelepa tirkizna boja, beli kamenčići i talasi koji zapljuskuju obalu. Savršen spoj za pravo uživanje i fenomenalne fotografije. Kao osoba koja se bavi fotografisanjem, ovaj detalj mi je posebno važan. Ova plaža je lako dostupna kolima, ali može se posetiti i brodićem. Najlepše fotografije nastale su iz taverne Agali, gde smo ručali. Do ove taverne vode stepenice koje su odmah iznad plaže. Odavde se pruža neverovatan pogled na beskrajno plavetnilo Jonskog mora.

Aghia Paraskevi se nalazi na 5km od Sivote, do nje se lako stiže kolima. Velika i dobro organizovana plaža. Ime je dobila po crkvi, koja se nalazi na vrhu brda odakle je pogled neverovatan. Plaža je kombinacija pesak i šljunak. Do ove plaže ide i vozić čija je povratna karta prošle godine bila 3,5evra.

Na plaži Karvuno bili smo jedno popodne gde smo uživali u zalasku sunca. Ova plaža je oko 600m udaljena od luke i nalazi se ispred najpoznatije plaže Bela Vraka. Dobro je organizovana i za razliku od Bele Vrake ima parking. Ležaljke i suncobrani se uzimaju uz konzumaciju pića. Zbog plićaka koji nama nije odgovarao, ali smo sigurni da bi se dopala porodicama sa malom decom.

Sivota nudi veliki broj izleta:
Obilazak Lefkade; Krstarenje i obilazak Krfa; Poseta Parge i mitske reke Aheron; Krstarenje do ostrva Paksos i Antipaksos

Jedan od slobodnih dana smo iskoristili da odemo na krstarenje i obilazak Krfa. Krenuli smo u ranim jutarnjim satima iz Igumenice i vožnja brodom je trajala dva ipo sata. Ovaj fakultativni izlet nam se posebno dopao jer smo obišli ostrvo Vido (Plava grobnica). Slobodno vreme smo iskoristili za šetnju gradom i kupovinom suvenira.

Deset dana je malo kako bi se obišlo sve što Sivota ima da ponudi. Fenomenalno smo se proveli, prezadovoljni smo smeštajem i što je najvažnije vreme nas je poslužilo. Ukoliko budete želeli da posetite ovaj gradić nećete se pokajati. Sivota je zaista divno mesto, kojem ćemo se mi vratiti.

Pročitano 1095 puta

Najnovije od Ivana Jovanović

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar