Putovanja

logo

Prolećno putovanje u Beč

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Moje putovanje za Beč je bilo jedno od onih neplaniranih koje se na kraju ispostave kao prave odluke.
Kroz nedelju dana sam odlučila i častila sebe putovanjem u grad muzike i kulture. Beč je glavni grad Austrije, kao keltsko naselje se razvio na obali Dunava i bio jedan od najvažnijih  rimskih baza Evrope.

Krenula sam te kišne noći iz Beograda sa BAS-ove autobuske stanice. Na Mađarskoj granici smo se zadržali jedno pola sata, jedino iz razloga jer  su se ispred nas našla dva autobusa. Ostatak puta je prošao brzo.

U Beč smo stigli u jutarnjim časovima i krenuli u panoramsko razgledanje grada.
Zgrada državne Opere, jedna od najvećih operskih kući u Evropi. Tokom 150. godina postojanja ugostila je mnoge eminentne muzičare, dirigente i soliste..

Trg Marije Terezije se nalazi između dva fantastična muzeja. Hofburg je veliki kompleks rezidencija moćnog Habsburškog carstva. Deo Hofburga je zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije, dok je veći deo pretvoren u muzej. Upravo ovde se čuva carska kruna Svetog Rimskog carstva.

Jedna od top atrakcijaovog grada je dvorac Belvedere. Dvorac čine dve palate – Gornji i Donji Belveder i važi za najlepšu baroknu građevinu na svetu. Poseduje raskošan vrt prepun skulptura i fontana. Danas je dvorac Belveder pretvoren u muzej, gde se može videti kolekcija slikara Gustafa Klimta, među kojima se posebno izdvaja njegovo možda i najpoznatije delo „Poljubac“.

Katedrala Svetog Stefana, nalazi se u centru Beča i sedište je bečke nadbiskupije. Moguće je popeti se na toranj katedrale, ali zbog oblačnog vremena odlučila sam da to ostavim za neki drugi put. Slobodno vreme sam iskoristila da probam čuvenu Saher tortu u kafe Central. Ukus čokolade, džema od kajsija i šlag savršeno su upotpunili taj dan.

Hotel u kojem smo odsedali na dve večeri zove se Pyramide hotel. Reč je o hotelu sa 4 zvezdica čija me je usluga oduševila.

Kako nisam htela da idem na fakultativne izlete, to vreme sam iskoristila za bolje upoznavanje grada i naravno shopping.

Posetila sam Karlov trg i uslikala se ispred karlove crkve. Ova crkva je u baroknom stilu i smatra se najlepšom crkvom u Beču. Hundertvaserova kuća mi se posebno dopala zbog svog neobičnog oblika i kombinaciji boje.

Ceo jedan dan sam izdvojila sa posetu Šenbrun palate. Nekadašnju letnju rezidenciju Hasburgovaca danas je sigurno najposećenija turistička destinacija Beča. Dvorac okružuju lepo uređeni vrtovi u kojima sam uživala. Iznad palate nalazi se Glorijet, koji je danas kafić i sa čijeg vrha se može videti kompleks Šenbrun i deo Beča.

Te večeri smo napustili ovaj divan grad umetnosti i uputili se nazad za Srbiju.
Pročitano 328 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar