Letovanje

logo

Letovanje Nesebar

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dugo slušam od prijatelja kako letuju u Nesebaru i kako su vrlo zadovoljni.

Nisu pričali samo o cenama smeštaja, već o tome da je sve povoljno. Kažu oni, “za male pare – savršeno letovanje”. Nema greške ukoliko idete zbog dobrog provoda, a isto tako je i pravi izbor za porodice sa decom. Tako smo se i mi odlučile da naš odmor provedemo tamo. Drugarica i ja smo pronašle ekstra ponudu. Prevoz i smeštaj nas je koštao nešto manje od 150 evra po osobi krajem avgusta.

Vila Nasko je bila naš izbor. Na par minuta od centra, soba sasvim pristojna za te pare, a terasa prostrana. Noćna vožnja sa pauzama i stigle smo u ranim jutarnjim časovima. Smestile smo se i odmah krenule da istažujemo grad.

Nesebar je turistički centar sa bogatom ponudom. Često ga nazivajui grad muzej. U mestu postoje dve plaže: Severna i Južna.  Dobro su organizovane, ima raznih sportova na vodi, široke su i peščane. Suncobran i ležaljke možete dobiti uz konzumaciju pića, ili možete sami pronaći svoj kutak.  Plaže su fenomenalne, o tome i govori I to što je veća plaža nosilac plave zastavice. Meni je posebno bilo interesantno to što ima talasa. Dane smo provodile na plaži gde su žurke sa dobrom muzikom  preko celog dana.

Novi i stari deo grada povezuje šetalište. Kao simbol  grada je vetrenjača koja je obavezna  na mnogim razglednicama I fotografijama. Sa druge strane  šetališta nalazi se kip Sv. Nikole, kao zaštitnik pomoraca, sa krstom (simbol vere) u jednoj i golubom (simbol mira) u drugoj ruci. Drevne ruševine, uske kaldrmisane ulice, brojne crkve i muzeji su ono zbog čega je Nesebar pod zaštitom UNESCO-a. 

Kada uđete u stari deo grada, odmah sa desne strane vam je najpoznatiji Arheološki muzej.  Najviše smo volele da šetamo u starom delu,gde su drvene kućice kao iz bajke, asuveniri na svakom koraku i svojim šarenim bojama  razbijaju monotoniju. Za ljubitelje morskih plodova preporučujem restoran Neptuna gde ćete uživati uz zvuke talasa, i fenomenalan pogled na more. Ukoliko ste zaljubljenik arhitekture i istorije, stari deo će za vas biti pravo otkrovenje.

Crkva koja me je najviše fascinirala je Crkva Hrista Pantokratora. Neke od značajnijih su i  Crkva Sveta Bogorodica  Eleusa iz 6. veka, kao i  Crkva Svete Paraskeve, podignuta između 13. i 14. veka. Vredi pomenuti najstariju i najveću crkvu Sv. Sofije koja je izgrađena krajem 5.veka, koja predstavlja čuvenu bliznakinju  Aje Sofije. Možete posetiti Akvarijum Sveti Nikola, Etnografski muzej, Muzej filma, uživati u sladoledu, kupovati raznovrsne suvenire ili uživati u nekoj uvali u starom gradu. Najbolji roštilj možete probati  u restoranu Stari  Nesebar, a najbolju pizzu u restoranu Bela Ruža. Sunčev Breg je hotelski kompleks udaljen oko 5 km i tamo smo provele jedan dan. Diskoteke koje smo najviše posećivale i gde je provod fenomenalan su diskoteka “Club 66” i klub “Extreme”.

Sa kime god budete odlučili da letujete ovde, svakako ćete biti oduševljeni onim što Nesebar pruža. Mi smo pronašle savršenu destinaciju za nas koja pruža puno toga, a nije skupa “kao Grčka”.

Pročitano 625 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar