Letovanje

logo

Putopis sa Kube

Napisala
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Znate onaj trenutak kada snovi počnu da vam se ostvaruju. .. Uzbuđenje, euforija, sreća i napokon Kuba.

Iako je putovanje bilo tek za par meseci, nas dve smo se uveliko pripremale za avanturu. Za početak, rezervisale smo aranžman, planirale šta videti, obići, probati. U iščekivanju, sve brže prođe, pa se i termin putovanja polako ali sigurno približavao. Naše letovanje počelo je onog trenutka kada smo spakovale kofere i u ušle u avion. Duga vožnja…Malo dremanja, malo uživanja u oblacima, neko piće i eto nas na Kubi. Sleteli smo u Havanu na aerodrom Hose Marti.(Viza nije potrebna za srpske državljne). Hose Marti je bio nacionalni heroj koji je započeo borbu za nezavisnost. Kasnije su tu borbu nastavili Fidel Kastro, njegov brat Raul i čuveni Če Gevara i uspeli su da se izbore za nezavisnost.

 Naš smeštaj je bio u Varaderu pa smo imali organizovan transport do Sol Palmeras Hotela 4*. Uplatile smo uslugu all inclusive, jer se to na Kubi najviše isplati. Hrana i piće su neograničeni, hotel ima svoju privatnu plažu, pa vas niko sa strane ne može uznemiravati. Inače jedna bitna informacije je ta da smo letovanje rezervisale juna. Tada nema kiše, oblaka, vetra,  more je mirno i ima onu najlepšu tirkiznu boju (a i cene su tada povoljnije).

Taj prvi tropski osećaj kad se kroči na Kubu se nikad ne zaboravlja. Karipski vazduh nas je momentalno opio. Miris ruma, kokosa i kubanske kafe nas je pratio svuda do kraja našeg letovanja. Ubrzo smo stigle do hotela koji je fenomenalan. Pokušale smo da uspostavimo ritam zbog razlike u vremenskoj zoni, što nam je bilo prilično teško. Nego, na dobro se čovek brzo navikne, pa smi tako i mi.

Kuba je najveće ostrvo Kariba, biser koji zapljuskuju Atlanski okean, Karipsko more i Meksički zaliv. Ostrvo muzike, revolucije, ruma, starih automobila i duvana . Glavni grad je Havana, čiji je stari deo pod zaštitom UNESCO a. Zvanični jezik je španski, a valuta za turiste je CUC (kubanski konvertibilni pesos).

Na Kubi uvek možete čuti muziku i videti ih kako igraju Salsu (to im je u krvi). Iako su jako siromašni, Kubanci su uvek nasmejani, pozitivni, pričljivi, druželjubivi i  lako sklapaju kontakte. Njima je familija veoma bitna. Loša strana kao i svuda uvek postoji.  Trebate biti jako obazrivi, jer ima prevaranata.(ekskurzije možete platiti duplo skuplje).

Na samo stotinka kilometra od Havane nalazi se Varadero. Varadero plaža  je proglašena od Trip Advisor a za jednu od najlepših plaža na svetu. Možete zamisliti 20 km finog belog peska i kristalno čistog i toplog mora. Satima smo šetale uz obalu mora koja nema kraja. Na plaži, i kada je previše toplo, uvek pirka fini karipski vetrić. Uvek možete da sednete ispod palme i pijete svoj Mohito, Kuba Libre ili Pina Koladu.

Kada smo bile u Havani, sedele smo na Trgu Plaza Vieha, pijuckale mohito i posmatrale ljude na ulici koji plešu Salsu i smeju se. Imala sam utisak da je sve pucalo od života. Šetajući trgovima uživale smo u građevinama iz doba španskih kolonizatora. Kad ste u Havani, osećanja koja taj grad budi u vama su pomešana. Gadom dominiraju stare oronule zgade, na ulicama ćete ih videti kako igraju šah i domine, prodaju voće i povrće, a onda u sledećem trenutku, kada čuju ritam Salse, sve se menja. Tada se oseća sreća u vazduhu, budi se ta njihova energija koja vam daje jasnu poruku, da je za sreću potrebno samo malo. Obilazak Havane možete zaokružiti ispijanjem čuvenog koktela daikiri u restoranu El Frodita. Njihov stalni gost je bio Ernest Hemingvej koji je  usavršio ovaj koktel doziranjem sastojaka. Njegov čuveni klub u Varaderu je La Bodeguita Del Medio, koji preporučujem da posetite dok ste na letovanju.

Između stalog kada se nađete u Havani, ne zaboravite da kupite cigare pri poseti jedne od fabrika duvana, flašu ruma (Havana Club – najpopularniji). Jako je interesantno da se kupe suveniri koji su ručno izrađeni. Možete kupiti tašne i cipele od kože, slike sa tropskim motivima ili sa ulicama Havane.

Htele smo jedan dan odmor od bučnog  Varadera, pa smo se uputile na ostrvo Kajo Koko. Nalazi se severo – istočno od Varadera, a od Havane je udaljeno 8 km. Mirnije je i ima manje hotela nego u Varaderu, a plaže su prava egzotika. Predstavlja prirodni rezervat flamingosa. Pravi mali raj na zemlji. Puno ptica, divlje plaže, pesak poput najfinijeg brašna, i plavetnilo koje očarava.

Još jedno od interesantnih putovanja, bilo je putovanje u Trinidad.  Putovale smo oko 4 sata i taj put do Trinidada je vodio kroz prelepe pejzaže. Prilikom tog putovanja smenjivale su se plantaže duvana, šećerne trske, kafe, banana i  manga. Trinidad je prava razglednica koju krase šarene kućice, kaldrma i stari automobili, koje možete videti na svakom koraku. Nakon obilaska grada uputile smo se na čuvenu plažu Ancon udaljenu 12 km od Trinidada. Najlepša je plaža na jugu ostrva  i izlazi na Karipsko more. Zamislite sebe kako sa pinakoladom u ruci sedite u najfinijem belom pesku i uživate uz čarobne zvuke talasa.

Kuba je pravo parče raja na zemlji. Nemoguće je dočarati osećanja koja  Kuba probudi u tebi. U sećanju vam se urežu pejzaži protkani svim mirisima i bojama koje ponesete kao prelepe uspomene sa ovog putovanja. 

Pročitano 732 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar