Letovanje

logo

Sitonija, Nikiti

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle godine sam sa porodicom letovala na Sitoniji.

Nama je bilo bitno da je destinacija bliže, da ima plaža koje su idealne za klince i da su lako dostupne. Iako se čini da je to nemoguća misija, mi smo kao savršenu destinaciju odabrali Nikiti. Ovo mesto je idealno kao baza za obilazak ostalih plaža na Sitoniji. Od Soluna je udaljen oko 100km, tako da nam je to odgovaralo, jer smo odlučili da idemo kolima.

U agenciji Big Star Travel su nam preporučili vilu Finikas Garden. Vila je oko 140 m udaljena od plaže, u mirnom delu, što je nama odgovaralo. Ono što je najviše uticalo da se odlučimo za ovu vilu je fenomenalno dvorište sa bazenom za decu i odrasle. U dvorištu je takođe igralište za decu, a odgovaralo nam je i to što smo imali obezbeđen parking.

Nikiti je mesto koje se nalazi na Halkidikiju, na samom početku Sitonije, između Neos Marmarasa i Metamorfozisa. Poznat je po pčelarstvu, pa ne zaboravite da svoje najbliže obradujete nekom teglom meda. Mesto ima stari deo, koji je između dva brda, i novi deo – plaža i marina. Grad ima šetalište i više je porodično mesto jer nema diskoteka. Posebno nam se dopalo to što ima nekoliko zabavnih parkova, pa su deca bila oduševljena. Što se tiče snabdevanja, ne morate brinuti jer u mestu ima puno marketa, pa čak i onih većih (Masutis i Lidl).

Veći deo odmora smo proveli na gradskoj plaži koja je duga oko 3 km. U jednom delu je peščana, a jedan deo je šljunak. Boja mora je prelepa, voda je topla i kristalno čista. Plaža je organizovana, sa postepenim ulaskom u vodu, a suncobrane i ležaljke dobijate uz konzumaciju pića. Druga plaža se nalazi desno od marine, malo je uža, boja vode je malo tamnija, ali je plaža duga.

Prijatelji su nam pričali da obavezno obiđemo dve najlepše plaže: Lagomandru i Kalogriju.

Lagomandra je oko 14 km udaljena od Nikitija. Peščana je, sa borovima koji tokom vrelih dana svojom hladovinom štite od sunca. Ukoliko planirate da posetite ovu plaži, obavezno idite ranije da biste imali parking mesto. Na plaži imate tavernu, bar, neke sportove na vodi, i svakoko ćete biti oduševljeni.

Kalogrija se nalazi između Neosa i Nikitija. Za ovu plažu isto važi da dođete ranije zbog parking mesta. Sitan pesak, plićak, prirodan hlad, i prelepa tirkizna boja je sve ono što vam je potrebno za uživanje.

Jedan ceo dan smo proveli u malom, šarmantnom gradiću – Neos Marmarasu, koji je 19 km udaljen od Nikitija. Mesto ima dugu peščanu plažu sa postepenim ulaskom u vodu, to je gradska plaža, a Paradiso plaža je bez prirodnog hlada i kombinacja pesak – šljunak.

Još jedna plaža koja je idealna za mališane, a od Nikitija je udaljena 40 km, je Toroni. Plaža je fenomenalna, ima plavu zastavicu, duga je, voda je kristalno čista, nema talasa i retko kada je vetrovito.

Još jedna u nizu, koju bih vam preporučila kada idete sa decom, je Lagonisi. Nalazi se na 8 km od Nikitija, na severo – istoku Sitonije. Ta plaža očarava svojom tirkiznom bojom, sitnim peskom i čistom vodom. Prirodnog hlada ima na levoj strani plaže i tu je organizovan parking koji pripada beach baru. Uz konzumaciju pića u beach baru, dobijate suncobran i ležaljke. Ukoliko imate svoju opremu, produžite zemljanim putem desno. Tu se možete parkirati i naći mesta, ali je veoma bitna informacija da dođete što ranije.

Sitinija je prelepa i ima puno plaža koje će vas oduševiti. Mi smo putovali kolima, pa smo zbog dece obišli uglavnom one plaže koje imaju postepen ulazak u vodu. Ukoliko se odlučite za Sitoniju, sigurno nećete pogrešiti.

Pročitano 632 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar