Putovanja

logo

Putopis iz Venecije

Napisala
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Oduvek sam videla Veneciju kao fascinantan grad i tako jedinstven. Grad koji leži na vodi je uvek bio sinonim za Veneciju.
Svoj san da posetim ovaj divan i romantičan grad sam ostvarila prošlog proleća. Drugarice su našle divan aranžman koji nam se uklapao u budžet i tako smo nas tri devojke krenule na petodnevno putovanje.

Tog aprilskog dana, tri dana pred Uskrs krenuli smo put Italije. Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju protekla je bez primetnih zastoja. Pred izlaska iz Slovenije, napravili smo jednu kraću pauzu pokraj pumpe gde nam je vodič rekao da obavezno probamo krempitu. Nismo se pokajale, to je bila možda i najbolja krempita koju sam probala. Nakon ukusne pauze nastavili smo naše putovanje.

Naša prva destinacija bio je Trst. Luka lepe arhitekture. Odmah po dolasku krenuli smo u obilazak grada u pratnji vodiča. Obilazak počeli smo od Grande kanala i skulpture Džejmsa Džojsa na mostu Ponte Rosso. Posebno me je oduševio ogroman trg Piazza Unita D’Italia koji gleda ka moru. U popodnevnim časovima nastavili smo putovanje do tržnog centra u blizini mesta Palmanova, koji je veoma poznat u Evropi po sklopu radnji poznatih robnih marki. Naišle smo na veoma zanimljive popuste. Po završetku slobodnog vremena koje smo iskoristile za kupovinu krenuli smo ka letovalištu Lido di Jesolo, najatraktivnije letovalište na Jadranu. Odseli smo u hotelu Amalfi. U pitanju je hotel sa tri zvezdice koji je udaljen svega dve ulice od plaže. Imali smo slobodno vreme te večeri koje smo iskoristile da probamo italijansku pizzu u obližnjem restoranu.

Trećeg dana je bila u planu fakultativna poseta Veroni i Padovi. Odmah nakon doručka krenuli smo ka gradu Romea i Julije. Imali smo organizovan odilazak grada u pratnji vodiča. Posebno nam se svideo trg Sinjori na kojem se nalazi spomenik Dante Aligijerija, kao i Rimska arena, jedna od najbolje očuvanih. Slobodno vreme smo iskorislite da probamo voćnu salatu po savetu vodiča.

Padova je grad koji nas je i možda najviše oduševio, pre svega jer nismo čule mnogo o njemu ranije. Zanimljiva činjenica je da se jedan od najvećih trgova na svetu nalazi baš u Padovi. Trg Prato dela Vale takođe je jedan i od najneobičnijih trgova. U cetnru ovog trga se nalazi malo ostrvo odvojeno kanalima i okruženo statuama. Ostrvo Memia je povezano sa četri mala mosta, dok se u centru nalazi velika fontana. Jednostavno ostavlja bez daha. Obilazak grada smo upravo krenili od trga Prato dela Vale, zatim smo obišsli baziliku Svetog Antonija u kojoj se nalazi njegov grob i mnogobrojni  Donatelovi  radovi, spomenik Gatamelata.

Četvrti dan, ujedno i poslednji je bio rezervisan za posetu Venecije. Obuhvatilo nas je oduševljenje čim smo kročile na venecijsko tlo. Mnogi su nam rekli da će se možda osećati miris vlage, ali to nije bio slučaj. Svuda se mogao osetili miris uličnih poslastica i čuti raznovrsni jezici. U Veneciji nas je sačekao lokalni vodič koja nas je sprovela kroz male uličice, prepričala zanimljive priče. Obišle smo trg Svetog Marka sa istoimenom crkvom, Duždevu palatu u čijoj se blizini nalazi Most uzdaha kojim su prolazili zatvorenici kada su vođeni na gubilište. Tada su po poslednji put mogli da vide spoljašnji svet. Slobodno vreme smo iskoristile naravno za vožnju gondolom, gondolom smo prošle ispod mosta Rialto.  Jedino mi je žao što nismo mogle da odemo do crkve Santa Maria jer nismo imale dovoljno vremena. Sledeći put sigurno.

Noćna vožnja nazad ka Srbiji je prošla prilično brzo bez većih zastoja. Moglo bi se reći da smo imale sreće. Punih srca i ispunjenih očekivanja vratile smo se nazad kući.
Pročitano 858 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar