Putovanja

logo

Nezaboravno putovanje u Amsterdam

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Amsterdam je jedan od najvećih malih gradova na svetu. Od amsterdamskih kanala do svetski poznatih amsterdamskih muzeja i istorijskih znamenitosti Amsterdama, to je jedan od najromantičnijih i najlepših gradova u Evropi.
Кrstarenja kanalima su popularan način da se grad posmatra iz ugla njegovih kanala.

Obilazak Amsterdama planirali smo godinama, ali nam se do prošle godine nije dalo. Mnogo prepreka ali na kraju smo ostvarili naš san. Moja devojka, sada moja žena, obožava evropske metropole, ali joj je Amsterdam oduvek bio posebno zanimljiv, kako po umetnosti tako i po lalama i libelarnoj politici.

Glavni grad Kraljevine Holandije je smešten na ušću reke Amstel. Holandska presonica mami sve one koji su u potrazi za raznovrsnošću i dobrom zabavom. Amsterdam je takođe grad tolerancije i različitosti. Ima sve prednosti velikog grada: bogatu kulturu, živahni amsterdamski noćni život, međunarodne restorane, dobar prevoz - ali miran je i, uglavnom zahvaljujući svojim prostranim kanalima, malo drumskog saobraćaja. U ovom gradu ni jedna destinacija nikada nije daleko, ali nabavite bicikl za autentično lokalno iskustvo. Mi smo svakako uživali.

Muzeji su glavna turistička atrakcija Amsterdama. Svi znaju Rijksmuseum, Van Gog muzej i Stedelijk muzej, ali postoji i mnogo više. Amsterdam ima preko sedamdeset muzeja koji svake godine privlače milione posetilaca.

Pošto nas dvoje ne volimo putovanja sa organizovanim sadržajem bilo nam je teško da pronađemo nešto što bi nam odgovaralo. Na kraju smo uspeli da pronađemo individualna putovanja. Imali smo obezbeđen prevoz i smeštaj, što je nama bilo više nego dovoljno.

Našu avanturu smo započeli sa posetom trga Dom. Ovaj trg je uvek pun, bučan i živ.Poznat po tome što je upravo ovde grad predat velikom Napoleonu. Trg Dam se nalazi u centru grada, okružen Kraljevskom palatom, Novom crkvom i ygradom čuvenog muzeja Madam Tiso.

Posebno nam su se svideli amsterdamski kanali. Broj kanala doveo je do toga da grad postane poznat kao "Venecija severa". Stoga turističko putovanje u Amsterdam nije bilo kompletno bez krstarenja brodom.

Svetski popularna ulica Crvenih fenjera ili ulica De Valem nije baš po našem ukusu. Ali je svakako vredno lutanja okolo.  Na naše iznenađenje ovde se ne nalaze samo bordeli, većim delom je pretvoren u umetnički kafe- kvart. Tako da u ulici Crvenih fenjera svako može naći nešto što mu odgovara.

Rembrantov trg  je stecište pabovima, restorana, kafića i hotela i samim tim je turistički magnet u Amsterdamu. Popularno središte noćnog života, uključuje i tradicionalne holandske pabove koji puštaju pravu holandsku muziku. Iz priče sa prijateljima koji žive tamo čuli smo da su leti terase prepune ljudi koji uživaju u piću i gledaju kako svet prolazi. U središtu trga je mali, ali prijatan park u kojem se možete opustiti ili počastiti statuom Rembrandta. U okolini ćete naći i kvalitetne noćne klubove, gej mesta, ugledne dilere dijamanata i neizbežne suvenirnice.

Četri dana u severnoj Veneciji su protekli veoma brzo. Najbitnije je da smo uživali. U Beograd smo se vratili sa mnogo lepih uspomena. 
Pročitano 282 puta

Najnovije od Darko Zečević

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar