Letovanje

logo

Kefalonija letovanje

Napisala
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Ukoliko ste gledali film Mandolina kapetana Korelija, sigurno ste poželeli da posetite one prelepe plaže koje zapljuskuje tirkizno divlje more.
Kao veliki ljubitelji ostrva, posle Tasosa, Lefkade i Krfa, rešili smo da našu avanturu nastavimo na Kefaloniji. Dečko i ja smo puno toga pročitali o Kefaloniji i rešili smo da uplatimo letovanje u Lasiju, jer nam je nekako to bio najbolji izbor za obilazak svega što smo planirali. Mesto Lasi je 11 km udaljen od aerodroma .  Ne mogu da kažem da smo uživali u putu, jer nam se činilo da smo putovali čitavu večnost.

Kada smo se napokon smestili, rešili smo da se dobro odmorimo od puta i krenuli smo najpre da upoznamo Lasi i njegove plaže. Mesto je malo i ima dugu ulicu u kojoj su restorani, kafići, suvenirnice...Više se preporučuje za porodičan odmor. Upravo zato smo i odlučili da nam smeštaj bude u Lasiju. Vila Angeliki je za svaku preporuku. Malo je udaljena od plaže, ali zato ima fantastičan pogled na more. Samo mesto ima nekoliko dobrih plaža. Plaža u Lasiju koju smo prvu posetili je Makris Gialos. Uređena, dostupna kolima, ima parking, tuševe, kabine za presvlačenje, hladovinu...Voda je čista, topla, ulaz u vodu je postepen, sitan pesak, i najbolje od svega je što ima sportova na vodi. Ležaljke smo plaćali 7 evra. Pored ove plaže je i plaža Platis Gialos sa terenmo za odbojku i plaža Gradakia. Na samo 3- 4km se nalazi glavni grad ostrva, Argostoli. Večeri smo uglavnom provodili tamo, jer ima više sadržaja, a trebalo nam je oko pola sata pešaka. Na ulazu u grad je kameni most Drapano 650 m dug, a u gradu prelepo šetalište sa palmama. Za nabavku vam je blizu Lidl.

Od svega što smo obišli izdvojiću ono što se nama posebno dopalo. Jedan dan smo otišli do Fiskarda, mondenskog mesta, koji je udaljen od Lasija oko 50 km. Jedini Fiskardo nije uništen u zemljotresu koji je 1953. god. pogodio ovo ostrvo.  Mesto koje odiše luksuzom, fasade u venecijanskom stilu, jahte, taverne, kafići... život na visokoj nozi. Blizu Fiskarda imate dve prelepe plaže: Foki i Emblisi.  

Na samo 10 ak km od Fiskarada je malo šarmantno mesto Asos. Trg u Asosu su meštani nazvali Pariz, u znak zahvalnosti Francuskoj, jer su ga oni obnovili nakon zemljotresa. Asos vas neće ostaviti ravnodušnim. Raznoboljne kućice, mnogo cveća, uske ulice i četinari će vas oduševiti. Na samo dva kilomeatra je venecijanska tvrđava iz 16.v.  koja dominira na ovom delu ostrva. Za vreme Drugog Svetskog rata je bila zatvor nemačkim zarobljenicima. Ukoliko rešite da se do nje prošetate, trebaće vam oko pola sata.

Na zapadu Kefalonije, najlepša plaža je Mirtos, simbol Kefalonije i jedna od najlepših plaža Grčke. Do nje ćete stići serpentinama koje vas spuštaju niz ogromne stene koje dominiraju ovim prelepim pejzažom. Pogled odozgo je fenomenalan, nestvaran, imate osećaj da ste na nekom čarobnom mestu. Tirkizna boja  mora, bela pena, veliki talasi koji zapljuskuju obalu, plavetnilo mora koje se presijava od sunca vas očara toliko da poželite da taj trenutak traje večno.

Na istoku Kefe obavezno da obiđete Antisamos plažu koja je udaljena nekih 20 ak km od Argostolija. Os Samija, putem kroz borovu šumu, stižete do ove plaže. Na njoj su snimane scene iz filma Mandolina Kapetana Korelija. Imaćete priliku da i vi budete na plaži koja je većini bila inspiriracija da dođu na ovo ostrvo dok su gledali film.Tirkizna boja mora, beli pesak i kamenčići, kristalno čista voda. Plaža je organizovana, uređena, postoji bar i spotovi na vodi. Plaža ima plavu zastavicu.  Nedaleko od ove divne plaže nalazi se čuveno podzemno jezero Melisani. Ulaz smo platili 7 evra, imate parking i prodavnicu suvenira.  Vožnja čamcem traje 30 minuta što je sasvim dovoljno da napravite savršene fotografije. Preporuka je da ovo jezero obiđete u podne.  Ukoliko imate vremena u okruženju je i pećina Drogarati, pa se možete tu rashladiti i uživati u stalaktitima i stalagmitima.Ulaz se plaća 5 evra.

Plaža koja nas je posebno fascinirala zbog svoje neobične boje je Ksi plaža. Neverovatna kombinacija peska, i sunčevih zraka daju utisak da je plaža narandžasta. Pesak ima tu boju je zbog mineralnog sastava okolnih stena.

Jedan dan smo izdvojili da obiđemo poluostrvo Paliki na kome su dve prelepe plaže: Petani i Platia Amos. Petani plaža je okružena luksuznim hotelima. Tirkizno čista voda , beli šljunak kao i dobra organizacija i naravno uz sve to ide i plava zastavica. Nestvarne pejzaže ćete videti na putu do ove plaže. Mnogi kažu da ih ova plaža podseća na Mirtos. Nedaleko od nje je Platia Amos. Na njoj nema sadržaja, to je divlja plaža a put do nje je jednim delom neasfaltiran. Stepenice koje su vodile do plaže su uništene u zemljotresu, tako da nas je ova plaža podsetila  na čuvenu plažu Lefkade – Egremni.


Na samom jugu ostrva, nalazi se Skala. Ovo mesto je idealno za porodice sa malom decom. Plaža je ogromna, duga oko 5 km, prekrivena zlatno zutim sitnim peskom. Na samoj plaži ima nekoliko kafića a u blizini su borovi, pa možete uživati u prirodnoj hladovini.

Kefalonija ima toliko toga da ponudi, toliko lepih plaža koje je nemoguće obići za 10 dana. Predlažem i vama da napravite plan šta su vama prioriteti za obilazak, kako biste imali njalepših 10 dana odmora. Za sve avanturiste koji su spremni za razne izazove i sve one koji uživaju u fotografisanju, lepim plažama, i dobrom provodu, preporučujemo ovo čarobno ostrvo.
Pročitano 398 puta

Najnovije od Milena Stanojević

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar