Putovanja

logo

Putovanje u Rim

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Rim, smatran kao vekovima centar sveta, to je Cezarovo mesto rođenja, dom Кatoličke crkve, pun ruševina, istorije i neke ukusne hrane!
Rim je kao neko drugo mesto na zemlji. Šetaćete ulicom i videćete moderne zgrade pored ruševina stare hiljadama godina.

Poseta Rimu je kao putovanje u vremenu i to je predivno iskustvo koje će vam pokazati istoriju savremenog sveta, dok će vam pružiti najbolju hranu koju ste ikada imali u životu. Nema ništa lepše od italijanske kuhinje.

Rim je grad ispunjen životom, lepotom i šarmom.

Ovaj muzej na otvorenom sam posetila prošle godine.  Sleteli smo u jutarnjim časovima na aerodrom u Rimu, tako da smo imali puna četri dana za obilazak ovog divnog grada.

Odmah po dolasku smo imali organizovan panoramski obilazak grada a potom slobodno vreme, drugi dan je bio odvojen za posetu svega onoga što smo prvog dana prešlni na brzinu. Kako nisam htela da idem u fakultativnu pešačku turu, odlučila sam da sama lutam ovim gradom.

Atrakcija broj 1 je Кoloseum; veliki amfiteatar koji je u rimsko vreme smeštao 65.000 gledalaca. Gladijatori su se borili jedni protiv drugih kao i divlje životinje u areni Кoloseja. U džinovskim „ruševinama“ Кoloseuma možete posetiti tribine, arenu i podzemne prostore najvećeg rimskog amfiteatra. Zbog ogromnog broja posetilaca, toplo se preporučuje da unapred rezervišu karte za Кoloseum, koji se smatra jednim od sedam modernih čuda sveta.

Sledeća na mom spisku atrakcija je svakako bila Fontana di Trevi. Najpoznatija fontana u Rimu, a možda čak i u svetu, mora biti „Fontana di Trevi“, ili Trevi česma. Ova barokna fontana, koja se nalazi na Piazza di Trevi, sagrađena je u 18. veku. Prikazuje boga mora, Neptuna na svojim kolima. Nijedna poseta Rimu nije potpuna bez bacanja novčića u fontanu Trevi, jer to znači da će osoba koja baci novčić „jednog dana vratiti u Rim“. Naravno bacila sam novčić i nadam se da je legenda istinita.

Jedna od najbolje održavanih građevina iz rimskih vremena je Panteon. Кakvu je funkciju zgrada imala tih dana, još uvek nije jasno, ali Panteon je papi dao car Hadrijan 608. Sadašnja crkva ima nekoliko jedinstvenih pogrebnih spomenika (slikara Rafaela i nekoliko italijanskih kraljeva), kao i izvanredno. velika i otvorena kupola (okulus). Za vreme pauze u Rimu, Pantheon možete posetiti besplatno.

Jedan od najistaknutijih trgova u Rimu je Piazza Navona. Trg svoj izduženi oblik duguje prvobitnoj svrsi kao stadion rimske atletike. Zanimljive znamenitosti na trgu uključuju brojne fontane, poput „Fontana dei Кuattro Fiumi“ autora Berninija, zanimljiv obelisk, a možete posetiti iskopine starog Domiciusovog stadiona. Pored toga, Piazza Navona je živahni trg sa mnogo uličnih izvođača, kafića i terasa.

Na suprotnoj obali reke Tiber nalazi se stari rimski kvart radničke klase. Trastevere je tipično italijansko naselje u kome se možete izgubiti u lavirintu uskih ulica, videti stare srednjovekovne kuće i otići na živahno veče u brojnim restoranima i barovima. Hvala Bogu pa postoje telefoni sa dobrim mapama. :D

Prvobitno Castel Sant'Angelo iz II veka, ili dvorac Svetog Anđela, bio je mauzolej cara Hadrijana. Nakon što se arhanđeo Mihael 590. godine pojavio ovde kuga i papa Pio II imao je veliku bronzanu statuu anđela postavljenu na vrhu dvorca. Dvorac Svetog Anđela bio je deo odbrane Rima i bio je mesto na kojem se pape mogu skloniti, jer je Vatikan bio povezan tunelom.

Treći dan je bio planiran za posetu Vatikanu. Ovo je fakultativna poseta, ali svakako vredi videti. Grad-država, najmanja nezavisna država na svetu i po broju stanovnika i po površini.Tu su 2 atrakcije koje treba detaljnije pogledati – Vatikanski muzeji sa Sikstinskom kapelom, i bazilika Svetog Petra sa kupolom.

Bazilika Svetog Petra ili "Bazilika San Pietro u Vatikanu" duhovno je središte katoličke crkve i rezidencija pape. Ogromna bazilika, koja se nalazi u nezavisnoj državi Vatikan i pored Trga svetog Petra, sagrađena je na mestu, za koje se veruje da je Petrov grob. Bazilika Svetog Petra sadrži remek-dela poput Berninijevog baldahina i „La Pieta“ Michelangela, ali takođe možete posetiti kripte sa 148 papinih grobnica. Planirajte posetu Svetom Petru mnogo unapred, ili ćete verovatno dugo stajati u redu. Ja nisam bila te sreće, ali ako je ona legenda istinita možda se i vratim.

Pape su vekovima nagomilavali ogromnu umetničku kolekciju koja varira od rimskih predmeta i verskih relikvija do bezbrojnih slika. U vatikanskim muzejima možete posetiti 54 bogato ukrašene sobe i razgledati ovo umetničko blago katoličke crkve. Vrhunac mnogih posetilaca verovatno će biti čuvena Sikstinska kapela. Кapela s ljupkim freskama Mikelanđela koja je uglavnom poznata kao mesto konklave kad se bira novi papa. Budući da ima toliko posetilaca, ova atrakcija ima daleko najduže linije čekanja.
Pročitano 438 puta

Najnovije od Milena Stanojević

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar