Letovanje

logo

Iskustva iz Stavrosa

Napisala
Ocenite ovaj članak
(15 glasova)
Kada smo planirali letovanje, neki od prioriteta su nam bili: blizina, plaže sa plićakom, i mesto koje je mirnije i nema noćni život.

Dvoumili smo se između Nei Porija i Stavrosa. Prelomilo je to, što je Stavros vazdušna banja, a klima je izuzeno povoljna za one koji imaju disajne probleme.

Rezervisali smo trokrevetni studio u vili Nick u Stavrosu. Vila je odmah pored plaže, sa bazenom u dvorištu. Smešaj je za svaku preporuku. Kuća je moderna, renovirana, sobe čiste, a terase prostrane. Kola smo parkirali pored vile i nije bilo nikakvih problema.

Stavros je mali ribarski gradić sa lukom, okruzen brdima i šumama, što mestu daje poseban šmek. Na brdu se nalazi krst, sto je I naziv ovog mesta na grčkom. Nalazi se u oblasti Sv. Đorđe, između jezera Volvi i zaliva Strimonikos. Od Niša je udaljen oko 480km, a od Soluna 80km. Put je prošao bez ikakvih problema. Kada smo stigli, smestili smo se i odmah otišli na doručak i kafu. Imali smo već neki svoj plan, šta obići, videti i koje plaže posetiti.

Luka u mestu deli plažu na dva dela. Jedna je glavna, duga oko 2km, peščana i idealna za najmlađe, jer je plićak veoma dug.

Ova druga plaža se nalazi desno od luke i nju smo najčešće posećivali. Zovu je plaža Platani, zbog stabala koji dominiraju svojom visinom. Ovde ćete moći da uživate u hadovini. Plaža je duga oko 1 km, peščana i veoma dobro organizovana( tuševi, kabine, toaleti). Brojni sportovi na vodi, taverne i barovi su ono čime ova plaža privlači brojne turiste. Nisam napomenula i bitnu informaciju, a to je da plaža ima plavu zastavicu. Kao i u ostalim mestima, i ovde uz piće imate suncobran I ležaljke.

Što se tiče marketa i nabavke, Lidl vam je kada krenete ka Asprovalti, a u mestu ima više marketa, od kojih su dva veća sa povoljnim cenama, a to su “ Dia” i “ Zoe”.

Stavros je ispunio sva naša očekivanja. Brojne taverne, barovi, pekare, apoteke, suvenirnice i naravno, najvažnije od svega, luna park. Deca su bila oduševljena.

Najbolja avantura, koju ćemo svi pamtiti, je “osvajanje vidikovca”. Zamislite samo kada se sa dvoje male dece uputite ka tom čuvenom vidikovcu. Za one koji ne znaju, vidikovac je udaljen oko pola sata, sa “usponom” koji treba savladati. Naravno da nisam mogla da zamislim letovanje bez par dobrih fotografija odatle. Uspela sam nekako da nagovorim i supruga i decu da jedno popodne odemo tamo. Ni sama ne znam kako mi je to pošlo za rukom, ali znam kako se završilo. Možete samo da zamislite tu avanturu, sa decom koja su svakog minuta pitala: “Da li smo stigli”? Duša mi je bila u nosu, a da vam ne pričam da smo ih na smenu nosili do vrha (kad- kako ko dođe do daha). Uz pauze kao da smo se uputili na Kilimandžaro, a ne na jedan vidikovac, posle više od sat vremena, nekako smo se dovukli. Ne moram napomenuti koliko smo se puta samo posvađali. Naravno da sam u rancu imala sve što nam je potrebno kada idete sa malom decom. Volim često da kažem, “puna ratna oprema”. Na kraju, ipak nam je bilo lepo ovde. Deca su odmarila uz sokiće i sladoled koji sam morala da kupim da im bude kao nagrada za trud. Puštali smo zmaja i uživali u pogledu na ceo zaliv koji je fenomenalan. Povratak je bio malo lakši. Kada smo stigli u smeštaj, bili smo toliko umorni da smo odmah zaspali.

Posle par dana koje smo uglavnom provodili na Platani plaži, rešili smo da odemo do Olimpijade. Od Stavrosa je udaljena oko 20ak km. Olimpijada je naziv dobila po majci Aleksandra Velikog. Na samo 1km od Olimpijade se nalazi drevna Stagira, poznata po tome što se tu rodio Aleksandar Veliki. Kako legenda kaže, nedaleko od Olimpijade je malo ostrvo Kafkanas, na kome je u pećini bila zarobljena majka Aleksandra Velikog.

Kada iz Olimpijade krenete ka Atosu, posle 5km nailazite na čuvenu I najpoznatiju plažu Babylon. Duga, peščana plaža, dobro organizovana, ima teren za odbojku, tuševe, toalete, kabine i veliki izbor sportova na vodi. Idealna je za malu decu, jer je postepen ulaz u vodu.

Još jedna plaža u okolini Olimpijade koju smo posetili je Amos plaža. Voda je kristalno čista, ima onu tirkiznu boju koja očarava, peščana je i nju preporučujem za porodice sa malom decom.

Naša desetodnevna avantura se brzo završila. Sve u svemu, proveli smo se fenomenalno. Imaćemo prelepe uspomene sa ovog letovanja kao I fenomenalne fotografije koje će nas na trenutak podsetiti na nezaboravne avanture.
Pročitano 11248 puta

Najnovije od Andjela Lackovic

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar