Putovanja

logo

Putopis - Toskana - Firenca

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Firenca je prestonica Toskane, na obalama reke Arno, i grad koji se može nazvati galerijom. Neprevaziđena renesansna remek – dela privlače turiste iz celog sveta.Posle toliko čekanja da posetimo ovaj umetnički biser Toskane, rezervisale smo arnžman u agenciji Big Star i počele sa pripremama. Razni tekstovi, putopisi, mape i sve što smo mislile da će nam pomoći smo našle na internetu, pročitale, zapisale i napravile smo plan.

Naš smeštaj je bio u Hotelu Brasile 3* u Montekatiniju. U Firencu smo stigle prepodne, posle prijatne noćne vožnje.

Firencom je vladala moćna porodica Mediči od 14.v – 18. veka. Veoma bogati bankari su zaslužni za sve što možete videti u Firenci. Osnovali su Akademiju gde su nastala prva renesansna dela. U ovoj galeriji se nalazi najvažnija kolekcija Mikelanđelovih skulptura na svetu (kip Davida izvajan 1504. godine).

Prvo što smo posetile je čuveni Trg Duomo (kuća Boga) koji predstavlja srce Firence. U serdnjem veku crkve su se gradile iz tri dela: katedrala, zvonik i krstionica. Katedrala Santa Maria Dei Fiori (Duomo) je jedan od najznačajnijih simbola Firence. Fasada je izrađena od crvenog, belog i zelenog mermera. Ovu katedralu je konstruisao čuveni arhitekta Đoto, a njenu kupolu – Bruneleski. Ukoliko želite veličanstven pogled na grad, možete se popeti na kupolu ili do vrha zvonika i uživaćete u prelepoj panorami.

Preko puta katedrale nalazi se krstionica Sv. Jovana Krstitelja koja datira iz 5. veka i predstavlja jednu od najstarijih građevina u Firenci. Krstionica je unutra ukrašena mozaicima, ima troja vrata, a vrata koja su okrenuta ka katedrali, Mikelanđelo je nazvao „ Vrata Raja“. Na krstionici su kopija ovih vrata, a original se čuva u muzeju Opera del Duomo. Ova vrata je 27 godina gradio Lorenco Giberti i na njima su prikazani motivi 10 božjih zapovesti. Ovde su kršteni članovi porodice Mediči, kao i čuveni pesnik Dante Aligijeri.

Produžile smo pravo do trga Sinjorija, jednog od dva najznačajnija trga. Ovaj trg je glavno političko središte. Na njemu se nalazi Palata Vekio (stara palata) sa zvonikom čija je visina 95 metara. Ova palata je bila dom porodice Mediči, a danas je tu parlament. Repliku Davidove statue možete videti na samom ulazu, a sam trg krasi Neptunova fontana iz 1575. godine. Ovde smo napravile kratku pauzu, popile espreso i naravno uživale u njihovom sladoledu. Loggia del Lanzi, prelepa galerija na otvorenom je na ovom trgu. Brojne statue antičke i renesansne umetnosti izazivaju divljenje prolaznika.

Glerija Ufiči je jedan od najposećenijih i najstarijih muzeja umetnosti. Ovde su se čuvala umetnička dela porodice Mediči. Iz ove galerije, Napoleon je uzeo sliku Mona Lize kao svoj ratni plen i čuvao je u svojoj spavaćoj sobi. Ova slika se danas nalazi u Muzeju Luvr u Parizu. Između ove galerije i Piti palate, postojao je prolaz za plemstvo, poznatiji kao Vasarijev prolaz (Corridoio Vasariano). Ovaj prolaz je izgradio Giorgio Vasari 1564. godine. Prolaz se nalazio iznad prodavnica na mostu Ponte Vekio.

Stari most (Ponte Vekio) datira iz 14.veka i jedini je most koji nije bombardovan za vreme Drugog Svetskog rata. Sa obe strane mosta su nanizane zlatare, i dok ste na njemu nemate utisak da ste na mostu. Sa ovog mosta se pruža fenomenalan pogled na reku Arno. Sa druge strane mosta nalazi se palata Piti, nekadašnja rezidencija Medičijevih. Izgrađena je u 15. veku po zahtevu čuvenog bankara Luke Pitija. On je imao želju da ova palata bude lepša od palate Mediči. Na žalost, u tome nije uspeo, jer su posle njegove smrti palatu kupili Medičijevi i doradili je i uredili po sopsvenim željama. Danas se u ovoj palati nalaze 7 muzeja i oko 140 prostorija sa najvrednijim delima iz tog perioda.

Ukoliko imate vremena obavezno posetite Mikelanđelov Trg, odakle se pruža fenomenalan pogled na Firencu.

Firenca je posebno zanimljiva onima koji igraju kultnu igru Assassins Creed 2. Radnja ove igrice se odvija u rekonstrukcijama gradova Firence i San Đimijana.

Narednog dana smo imale fakultativne izlete do Sijene i San Đimijana.

San Đimijano je srednjevekovno mesto kao iz bajke. Kada dolazite ovde, pre nego što stignete, možete videti kako gradom dominiraju kule koje su ranije služile za odbranu. Nekada ih je bilo 72, a danas svega 14 kula okružuju grad. Piazza del Duomo je trg koji je nekada bio centar političkog života. Na trgu se nalaze prelepa crkva Collegiata iz 12. veka, palata Vecchio del Podesta i toranj Rognosa koji je visok 51 metar.

Kada smo obišle Sijenu, najveći utisak na nas je ostavio glavni trg Kampo, izgrađen u 12. veku, koji povezuje 11 ulica. Na ovom trgu se organizuju jedne od najopasnijih konjskih trka na svetu. Iznad trga je gotska katedrala Duomo. Dok šetate ulicama Sijene, ne možete da ne zapazite simbol ovog grada – rimsku vučicu koja je odgajila Romula i Rema.

Narednog dana smo se uputili ka Pizi gde smo napravili pauzu za obilazak atrakcija, i tu se završila naša avantura.

Pročitano 578 puta

Najnovije od Andjela Lackovic

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar