Putovanja

logo

Putopis - Zlatni Prag

Autor:
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U samom srcu Evrope, na obalama reke Vltave nalazi se Prag. Glavni grad Češke Republike, ili kako ga mnogi zovu, zlatni grad, grad stotinu tornjeva. Prag ima nokoliko celina: Novi grad, Stari grad, Hradčani i Mala strana. Češku prestonicu obožavaju turisti iz celog sveta. Godišnje, Prag poseti oko 4 miliona stanovnika.

Pre nego što smo rezervisale putovanje, dobro smo se informisale o svemu. Veoma nam je bilo bitno da smeštaj bude u blizini centra. Od nekoliko hotela koje su nam u agenciji ponudili, mi smo bile smeštene u Hotelu City Club 3* koji se nalazi nedaleko od centra. U cenu aranžmana su bili uključeni prevoz i smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom. Hotel je bio pun pogodak, zadovoljne smo cenom i kvalitetom koji pruža za taj novac. Nije nam ni bilo toliko bitno kakav je smeštaj, već nam je bila bitna lokacija. Svaki slobodan trenutak smo koristile da što bolje upoznamo ovaj predivan grad. Već smo slušale o tome kako je pojedinima put bio naporan, pa smo bile spremne na taj izazov. Nakon duge noćne vožnje, napokon smo stigle u hotel. Nismo verovale da se naš san ostvaruje. Odmor nam je bio preko potreban, kako bismo se pripremile za našu avanturu.

Dan prvi

Nedaleko od našeg hotela je jedan od najstarijih delova Praga – Višehrad. Nalazi se nedaleko od centra na uzvišenju. Odavde se pruža veličanstven pogled na grad, Vltavu i Praški dvorac. Legenda kaže da je sa ovih zidina kneginja Libuša pala u trans i prorekla sudbinu grada. Prelepa crkva koju možete posetiti dok ste ovde je crkva Svetog Petra i Pavla.

Novi grad

Produzile smo dalje i stigle do Reselove ulice u kojoj se nalazi barokna crkva Ćirila i Metodija koja ima veoma interesantnu istoriju. U blizini, na obali Vltave se nalazi Zgrada koja pleše. Jedna od atrakcija koja privlači veliki broj turista zbog toga što je jedina u tom okruženju koja je modernog dizajna. Pauzu smo napravile u obližnjoj pivnici „ U Fleku“ koja je stara više od 500 godina. Inače, Česi su prvi u svetu po ispijanju piva. Posle pauze nastavile smo naše upoznavanje i uputile se ka Valcavskom trgu. Nekada je ovo bilo mesto gde se trgovalo konjima. Ukoliko ste ljubitelj šopinga, ovo je pravo mesto za vas. Ovaj trg dužine 750m, i 60m širine više podseća na bulevar, jer ima mnogo prodavnica. Trgom dominira statua Svetog Vaclava na konju, a u blizini je i Narodni muzej.

Dan Drugi

Stari grad

Narednog dana smo nastavile da istražujemo Stari grad. Stigle smo do Starogradskog trga koji se nalazi između Karlovog mosta i Valcavskog trga. U centralnom delu se nalazi statua crkvenog reformatora Jana Husa koji je 1415. godine spaljen na lomači.

Jevrejsku četvrt ( Josefov) – Jevreji su bili primorani da se isele iz svojih domova gde su živeli i morali su da se nastanu u jednoj oblasti. Ovaj geto čine 6 sinagoga i jevrejsko groblje. Glavno mesto gde se Jevreji danas mole je Jozefova Staronova sinagoga. To je najstarija očuvana sinagoga, rađena je krajem 13. veka u gotskom stilu. Pinkasova sinagoga predstavlja memorijalnu kuću žrtvama nacizma ubijenih od strane nacista. Blizu jevrejskog geta nalazi se spomenik Franca Kafke u bronzi, težak 800kg, a visine 375cm. Umetnik čije je delo ovaj spomenik je Jaroslav Ron.

U starom gradu, blizu Čehovog mosta, nalazi se jedan od najstarijih univerzitete u Evropi – Karlov univerzitet. Osnovao ga je Karlo IV a otvoren je 1348. godine.

Najveća atrakcija ovog trga je astronomski sat Orloj iz 15. veka. Ovaj sat nam je bio posebno zanimljiv, jer pokazuje vreme, položaj Suca, Meseca i zveza, a gornji brojčanik pokazuje smene godišnjih doba i horoskopske znake. Mnogi turisti se okupe ovde kako bi uživali u predstavi koja je najinteresantinija tačno u podne kada možete videti figure svih 12 apostola. Sat ima 4 figure, po dve sa obe strane. Figura skeleta označava smrt i ona je ta koja meri vreme. Figura koja drži ogledalo predstavlja sujetu, pohlepu predsatvlja figura sa vrećom novca, a figura sa instrumentom – uživanje. Mi smo odabrale baš tu – uživanje.

Zanimljivosti

Biblioteka Klementinum se takođe nalazi u starom delu. Ono što je interesantno je što se u njenom holu nalazi knjiški toranj, a ogledala koja su postavljena unutra čine da je toranj beskrajan.

Najstarija pijaca koja postoji od 1232. godine nalazi se u Havelskoj ulici i ovde su povoljnije cene voća, povrća, suvenira i svega ostalog.

Muzej piva ima više od 30 vrsta piva u ponudi. Najviše piva godišnje se popije u Češkoj.

Muzej sex pomagala i Muzej voštanih frizura su u blizini, pa ukoliko ste raspoloženi za obilazak, uživaje.

Muzej Srednjovekovnih sprava za mučenje je pored Karlovog mosta. Ko je spreman na taj izazov?

Dan treći

Mala strana

Levo od sata idući uskim ulicama, stižete do Karlovog mosta. Ime je dobio po kralju Karlu IV koji ga je podigao u 14. veku. Karlov most je glavna atrakcija grada i najstariji u Pragu. Sa obe starne mosta nalaze se gotičke kule. Dug je oko pola kilometra, a širok 10m. Most ima 30 baroknih statua svetaca od kojih su mnoge premeštene u muzejima, a zamenjene replikama. Postoji verovanje da kada protrljate statuu, želja će vam se ispuniti. Na mostu ćete sresti slikare, muzičare, razne prodavce i teško da ćete uspeti da naparvite fotografije na kojima neće biti turista. Gužva je velika, pa ovde budite naročito oprezni i pazite na vaše stvari.

Za ljubitelje književnosti, tu je i Kafkin muzej, koji se nalazi desno od Karlovog mosta. Život Franca Kafke predstavljen je izložbom – „The City of K“.

Preko puta ambasade Francuske se nalazi Lenonov zid.

Hradčani

Hradčani – najstariji deo grada na čijem vrhu se nalazi Praški dvorac, jedan od najvećih na svetu. Nekada je bio sedište kraljeva, a danas u njemu živi predsednik Češke Republike. Kada predsednik ode negde van države, zastave sa kapija palate se skidaju. Interesantna ceremonija, praćena muzikom koju možete gledati tačno u podne, je promena straže.

U ovom najsatrijem delu grada nalazi se i Katedrala Svetog Vida u gotskom stilu. Datira iz 14 .veka i nalazi se odmah iza dvorca.

Ispod Praškog zamka nalazi se ulica u kojoj su nekada živeli zlatari, pa je zbog toga i dobila naziv Zlatna ulica. Potiče iz 16. veka i interesantna je jer su fasade kuća različitih boja, a u kući broj 22 sa plavom fasadom živeo je Franc Kafka.

Petrin brdo je omiljeno izletište svih turista koji posete prag, a ništa manje ni onima koji žive u njemu. Na vrhu brda se nalazi replika Ajfelovog tornja, sagrađena 1891.godine. Svojom visinom od 60m dominira ovim prostorom. Ne mogu da kažem da nije naporno popeti se ovde uz 299 stepenika, ali nećete se pokajati. Odavde se pruža fenomenalan pogled na grad.

Zaniimljivosti

Najuža ulica u Pragu, Vinarna Čertovka, nalazi se pored Kafkinog muzeja. Uska je oko 70 cm, a duga svega 10 metara. Ovde se dve osobe ne mogu mimoići pa postoji semafor za pešake. Ovo je ustvari prolaz između kuca koji vodi do restorana...

Od hrane preporučujem da probate njihov gulaš, kobasice, svinjsku kolenicu, a od slatkiša trdelnik. To vam je kiselo testo koje se obmota oko šipke i peče, a kasnije puni jagodama i šlagom, raznim premazima i veoma je ukusno.

I šta reći za kraj? Prag nas je oduševio svojom arhitekturom, istorijom, prirodnim lepotama i znamo da ćemo mu se ponovo vratiti.

Pročitano 627 puta

Najnovije od Milena Branković

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar