Putovanja

logo

Utisci iz Istanbula

Napisala
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Već par godina letujem u Turskoj i prolazim kroz Istanbul u tranzitu i pošto me je od uvek privlacio taj grad rešio sam da ovog proleća sebe i moju devojku pocastim jednim produženim vikend putovanjem.


Ka Turskoj smo iz Niša krenuli u popodnevnim časovima preko Bugarske, za nekih sat ipo vožnje smo se našli ispred restorana koji se nalazio na kilometar od graničnog prelaza, to je bila poslednja stanica u srbiji, nakon kratke pauze nastavili smo dalje. Nije bilo nekih gužvi, pa smo vrlo brzo ušli u Bugarsku. U bugarskoj smo imali još jednu noćnu pauzu i nakon 4 ipo sata vožnje smo prešli granicu i ušli u Tursku. U prepodnevnim časovima smo se već našli u najvećem gradu Turske, Istanbulu.

Posle kratke pauze za toalet krenuli smo u panoramsko razgledanje grada. Obišli smo Taksim trg koji se nalazi na evropskom delu nezvanične prestonice Turske, ovaj trg je poznat po svojim restoranima, hotelima i prodavnicama, takođe  se takođe smatra srcem modernog Istanbula.

Nakon toga smo se spustili na Bosfor, moreuz koji razdvaja dva kontinenta, Evropu i Aziju, takodje razdvaja i ovaj predivni grad. Tu se nalazi i zaliv Zlatni rog, istorijski veoma značajan zbog toga što je na tom mestu nastao Carigrad.

Odmah zatim smo obišli palatu Dolmabahče koja se nalazi na evropskoj obali Bosfora. Ova palata je svojevremeno bila sedište sultana i centar upravljanja Turske imperije, i je izgrađena nalik evropskim palatama.

Uveče smo smešteni u Hotel Emge sa 3 zvezdice. Samim hotelom smo bili zadovoljni, soba je bila kompletno renovirana u modernom stilu, takođe i higijena je bila na zavidnom nivou. Te večeri nam je bilo prvo noćenje u Istanbulu.

Ujutru smo imali doručak u hotelu i nakon toga slobodno vreme, u popodnevnevnim časovima smo otišli u obilazak znamenitosti sa lokalnim vodičem. Tom turom je bila zahvaćena Plava džamija koja se drugačije naziva i Sultan Ahmedova džamija, ovo je jedna od mnogih džamija u Istanbulu koja ima šest minareta. Sledeće mesto je Aja Sofija, nekada je bila pravoslavna crkva, nakon toga katolička, pa su dozidani minareti i postal je džamija, a kasnije je bila proglasena muzejem. Nakon toga smo se vratili natrag u hotel, bilo nam je ponuđeno veče u restoranu sa orijentalnom muzikom, ali smo ipak odlučili da se odmorimo za dan koji je pred nama. Noćenje broj 2.

Ujutro je isto kao i predhodnog jutra nakon buđenja usledio kontinentalni doručak, nakon toga smo se uputili na krstarenje Bosforom. Ovo je definitivno jedna od najboljih plovidbi koju jedan grad može da pruži a košta svega nekih 5 eura po osobi, brod je pošao iz luke koja se nalazi na Zlatnom rogu, na samom brodu je bilo 30tak ljudi tako da nije bilo gužve, Prvo ide duž evropske strane, prolazi ispod dva monumentalna mosta koja spajaju dva kontinenta, a onda se okreće, vozi duž azijske strane i vraća se na polaznu tačku, luku Eminonu. U toku vožnje prodavci pića i hrane su nudili svoje proizvode, naša preporuka je ceđeno voće za svega i euro.  Duž obale se nalaze mnogobrojne vile, i mnogobrojne džamije, takođe se može videti i Topkapi palata, Dolmabahče palata. Vožnja je trajala oko jednog ipo sata. Nakon toga smo se vratili natrag u hotel na treće i ujedno poslednje noćenje na našem malom putovanju.

Poslednjeg dana nakon doručka smo napustili hotel, i imali par sati slobodnog vremena nakon toga oko 16 časova smo se uputili natrag za Srbiju. U Nišu smo bili u ranim jutarnjim časovima.

Ovaj grad prepun istorije je ogroman i nemoguće je sve obići za 3 dana koliko smo mi boravili u njemu, zbog toga svakako planiramo da još par puta gostujemo u njemu.
Pročitano 387 puta

Najnovije od Miodrag Kostić

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar