Putovanja

logo

Putovanje u Krakov

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krakov je grad na jugu Poljske, na reci Visli. Jedno vreme je bio glavni grad, a osnovan je u 7. veku na brdu Vavel.

Krakov nam je otkada bio u planu, samo smo čekale pravi trenutak da odradimo rezervacuju i da krenemo. Odlučile smo se za bus varijantu, smeštaj u Hotelu Wyspianski 3* u centru. Hotel je super, imale smo dva noćenja sa doručkom, posebno nam je odgovaralo što je u centru. Iz Beograda , koji je udaljen oko 780 km smo krenule oko 19h. Stigle smo u jutarnjim časovima i onako umorni smo krenuli da obilazimo glavne atrakcije.

Najveći trg u Evropi iz srednjeg veka, u srcu starog grada je Trg Rynek Glowny. Na ovom trgu se nalaze neke od najlepših atrakcija u gradu i pod zaštitom je UNESCO – a.

Interesantan podatak koji nam je privukao pažnju je da se nekada na Tornju gradske većnice nalazio zatvor sa mučilištem.

Crkva Svete Marije iz 14. veka u gotskom stilu privlači mnoge turiste. Svakog sata se sa vrha tornja čuje zvuk trube, u znak sećanja na trubača koji je upucan u grlo, jer je obaveštavao narod o napadu mongola.

Jedna od najstarijih kamenih crkava u Poljskoj je Crkva Svetog Adalberta iz 11. veka.

Mesto gde se sastaju maldi je spomenik Adama Mickijevića, čuveni pesnik iz doba romantizma.

U centru glavnog trga nalazi se sala tkanine – Sukiennice – renesansni tržni centar sa prodavnicama suvenira, a na spratu se nalazi postavka umetničkih dela.

Na samo par metara od trga nalazi se Florijanska ulica duga nekih 350m. Ovom ulicom stižete do Florijanove kapije koja je sagrađena početkom 14. veka. Kapija je povezana mostom sa utvrđenjem Barbikanom koji je bio izviđački punkt. Ovo utvrđenje je služilo kao odbrana od Turaka. Kraljevski put koji je nekada postojao, činile su Florijanova kapija, istoimena ulica i Barbikan. Ovaj put počinje kod crkva Svetog Florijana i završava se kod dvorca Vavel.

Na levoj obali reke Visle , na par minuta od trga, nalazi se najznačajnija atrakcija Krakova – tvrđava Vavel. Nekada je ovaj dvorac bio rezidencija kraljeva. Postoji legenda koja kaže da je grad osnovao vojvoda Krak koji je ubio zmaja. Grad je nazvao po sebi, a zmaj je postao simbol grada. Pored zamka je i katedrala sa koje se pruža prelep podled na grad sa brda Vavel. U podnožju vavelskog brda se nalazi Zmajeva pećina u kojoj je živeo zmaj. Ispred pećine se nalazi spomenik zmaju (Smok Vavelski) koji bljuje vatru .

Nedaleko od Vavela, nalazi se jevrejska četvrt – Kazimierc. Ovde se nalazi jedna od sedam sinagoga koja je pretvorena u muzej. Trg heroja geta predstavlja mesto sa kojeg su Jevreje slali u logore i ubijali ih. U njihovu čast, danas se ovde nalazi mamorijal – 70 metalnih stolica.

U blizini trga se nalazi čuvena fabrika Oskara Šindlera pretvorena u muzej. On je tokom holokausta spasao više od 1200 Jevreja. Čuveni film Stivena Spilberga – „Šindlerova lista“ govori o tom njegovom podvigu.

Dan nam je bio zanimljiv i ispunjen. Obišle smo toliko toga. Otišle smo u hotel, i veče provele tako što smo ćaskale o svemu onome što nam se tog dana dopalo. Najzanimljiviji nam je bio dvorac Vavel i čuveni kraljevski put.

Narednog dana je bio izlet do zloglasnog Aušvica. Iako nam je to pomalo bilo jezivo, odlučile smo da idemo. Do kraja Drugog svetskog rata, Aušvic je postao simbol holokausta nad Jevrejima. Njegova funkcija je bila da se tu smeste svi protivnici nacističkog režima. Ukoliko se odlučite nekada da posetite ovo mesto, shavtićete da se to ne može ni opisati, ni prepričati.

Rudnik soli Vjelička je bio fakultativni izlet sledećeg dana. Na samo desetak kilometara od Krakova, na jugu Poljske nalazi se pravo umetničko delo. Kao najvažniji spomenik kulture, Rudnik soli Vjelička se našao na listi UNESCO a još 1978. godine. U ovom rudniku se nalazi najstariji muzej rudarstva na svetu. Kapela Svete Kinge nas je očarala. Najveća je i najposećenija kapela, sa prelepim lusterima, kipovima od soli, a nekada se koristi kao koncertna dvorana. Skulpture od soli su nas oduševile, kao i jezera na dubini od 104 metara. Neću vam otkrivati sve tajne koje ovaj rudnik krije. Prepustiću vama da sami kreirate vašu avanturu i da uživate u svakom trenutku kao što smo i mi.

Pročitano 489 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar